روایت «نیویورک تایمز» از پشت پرده سقوط افغانستان
بین الملل
بزرگنمايي:
اخبار محرمانه - ایرنا / «نیویورک تایمز» امروز در مطلبی با اشاره به اینکه «در پسِ سقوط افغانستان، شبهنظامیان تحت حمایت آمریکا بدتر از طالبان بودند»، نوشت: ایالات متحده از مدتها پیش، بهطور ناخواسته زمینه پیروزی طالبان را فراهم کرده بود.
این روزنامه آمریکایی تصریح کرد: ترامپ، بایدن را مقصر دانست و بایدن، انگشت اتهام را به سمت ارتش افغانستان گرفت. اما تحقیقات ما نشان داد که آمریکا از مدتها پیش، بهطور ناخواسته زمینه پیروزی طالبان را فراهم کرده بود.
نیویورک تایمز گزارش داد: یک افسر آمریکایی هشدار داده بود که طالبان به آرامی نزدیکتر میشود و به اراضیای تجاوز میکند که پیشتر امن به نظر میرسید. چهار نفر از نیروهای این افسر به تازگی کشته شده بودند و او به افغانهایی نیاز داشت که آماده مبارزه باشند.
افسر آمریکایی با التماس از جمع 150 نفره بزرگان افغان پرسید: چه کسی ایستادگی میکند؟
به نوشته این روزنامه، مردم ولایت «قندوز» تا حد زیادی حامی آمریکاییها و مخالف طالبان بودند. با این حال، به خدمت گرفتن افسران پلیس به کندی پیش میرفت و در تابستان 2009، مقامات محلی و افسر آمریکایی که یک سرهنگ دوم از گارد ملی «جورجیا» بود، به راهکاری پرخطر روی آوردند، یعنی «استخدام شبهنظامیان خصوصی».
در حالیکه زمزمه نارضایتی در میان جمعیت پیچید، به گفته چهار نفر از حاضران در گردهمایی، پیرمردی برخاست و گفت: فکر نمیکنم این ایده خوبی باشد. ما پیشتر با این [وضعیت] روبهرو شدهایم. شبهنظامیان به مشکلی بزرگتر از طالبان تبدیل خواهند شد.
در این گزارش همچنین آمده است: در میان اعتراضات، یک فرمانده نظامی سابق به نام «محمد عمر» برخاست و دیگران را بزدل خواند و فریاد زد: «من با طالبان میجنگم!»
نیویورک تایمز افزود: این گردهمایی در «قندوز» در شمال افغانستان، در هیچ تاریخ رسمی از جنگ ثبت نشده است. اما مردم در سراسر این ولایت میگویند که این لحظه که به ظاهر بیاهمیت به نظر میرسید، جنگ را به گونهای تغییر داد که واشنگتن هرگز به درستی آن را درک نکرد.
به گزارش ایرنا، آمریکاییها با اقدامات اشتباه و تحریک آمیز خود طی حدود 20 سال حضور در افغانستان که شامل شکنجه زندانیان، عملیات شبانه، قتل عام در قندهار توسط یک افسر نظامی آمریکایی در یک روستایی پنجوایی، افزایش کشت و تولید مواد مخدر و دهها مورد دیگر میشد، باعث به وجود آمدن آن وضعیت در افغانستان شده بودند.
گزارش رسانهای آمریکایی که پیشتر توسط «هیل» منتشر شده بود، 6 اشتباه آمریکاییها را مشخص کرد. اولین مورد عدم موفقیت بیل کلینتون رئیس جمهور وقت آمریکا در کشتن اسامه بن لادن بود، اگرچه وی از سال 1998 تا 2000 نه بار در این راستا تلاش ناموفق داشت. دومی عدم موفقیت جورج دبلیو بوش رئیس جمهور دیگر آمریکا در مقابله با مخفیگاههای شبه نظامیان در پاکستان بود.
سومین اشتباه باز هم متعلق به بوش بود که اجازه داد شبه نظامیان یک گروه باهویت خلق کند. خطاهای چهارم و پنجم این بود که اوباما در اوایل سال 2010 ابتدا گفت وگو با طالبان را ترک کرد و سپس دوباره به آن وارد شد. ششمین اشتباه استراتژیک هم تصمیم یک جانبه جو بایدن رئیسجمهور کنونی در سال 2021 برای عقب نشینی و خروج شتابزده از افغانستان بود.
لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1310525/