اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله ایران/ ایران و اروپا؛ آغازی دیگر مقاله

سرمقاله ایران/ ایران و اروپا؛ آغازی دیگر
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - ایران / سرمقاله ایران با عنوان «ایران و اروپا؛ آغازی دیگر» به قلم بهرام قاسمی در ادامه آمده است.
در روزهای اخیر ابتدا منابع خارجی و در پی آن منابع رسمی داخلی خبر از نشست مشترک ایران و سه کشور اروپایی در سطح معاونین وزرای خارجه در روزهای آینده دادند. خبر به‌خودی خود و بدون هیچ داوری زودهنگامی از نتایج آن، پیامی است از یک آغاز دیگر که با پایان دولت دکتر روحانی رفته رفته به خاموشی و فراموشی سوق داده شد. دولت سیزدهم را اعتقادی به ادامه بحث برجام نبود و استدلال آنان چنین می‌نمود که موضوع برجام امری تمام شده و غیرقابل بحث است و اگر مذاکراتی باید انجام شود، صرفاً این مذاکرات می‌بایست حول موضوع رفع تحریم‌ها باشد و سخن راندن از برجام کاری است بی‌معنی و ناپسند، حتی در بیان مواضع یا هر گفتار و سخنی در درون کشور به نظر می‌رسید کلمه برجام یک کلمه «ممنوعه» تلقی می‌شد و بر این روند اصرار و ابرامی بود به غایت جدی. در سفر معاون سیاسی وقت وزارت خارجه به پایتخت‌های سه کشور اروپایی بعد از مدت‌ها وقفه (ظاهراً سفر به ابتکار طرف فرانسوی و ‌در هماهنگی با دو پایتخت دیگر تحقق یافت) سعی وافری شد تا از به‌کار بردن کلمه برجام امتناع گردد و تنها سخن از رفع تحریم‌ها بود و دیگر هیچ.
جهان درهم تنیده و پیچیده عصر حاضر همواره با تحولاتی لحظه‌ای، سریع و سرنوشت‌ساز روبه‌روست و کشورها را در آنچنان فرآیندی به چالش می‌کشاند که تمامی اولویت‌های در دست اجرا را با خود به فراموشخانه بی‌رحم برآمده از دست تقدیر زمانه روانه می‌سازد. جهان، جهان لحظه‌ها و فرصت‌هاست و نهایتاً با سوگیری دیگرگونه دولت سیزدهم و مجموعه حوادثی که بر ما و بر آنان رفت و حمله روسیه به اوکراین و انتشار سخاوتمندانه اخباری مبنی بر کمک نظامی ایران به روسیه که در مقاطعی بر صدر اخبار رسانه‌های روسیه و اروپا می‌نشست، اروپای دل شسته از تفاهم با ایران را روز به روز جری‌تر و ناامیدتر کرد و عدم هرگونه تماس و گفت‌و‌گوی رو در رو در کنار دیگر موضوعات لاینحلِ آوار شده و بازمانده از روزگاران رفته از یاد گفت‌و‌گوکنندگان از نو برآمده و از سوی دیگر نبود هیچ‌گونه تماس اقتصادی و همکاری و آمد و شد و نبود هیچ منفعت اقتصادی و انگیزه‌ای و کششی و کوششی در روابط، مواضع منطقه‌ای ایران و از دست رفتن بیش از حد توازن و تعادل در روابط خارجی ایران و ده‌ها عنصر دیگر، روابط ایران و اروپا را تا حد ممکن به قهقرا برد.
بی‌هرگونه تردیدی در یک بازسنجی تاریخی، روابط ایران و اروپا در هیچ دوره‌ای به اندازه امروز به‌رغم فراز و نشیب‌های فراوان تا این حد با سردی و انجماد و تنش و شکنندگی روبه‌رو نبوده است.
طی این دوران یعنی از 1401 به بعد تمامی پیوندهایی که می‌توانست اندک ضمانتی را در پویایی و حیات روابط سامان بخشد از میان برداشته شد، برخی پیوندها از دیرباز گسسته و به بار ننشسته بود و برخی در سال‌های دورتر. در آن چیزی که می‌توان آن را روابط خواند اعم از عناصر فرهنگی، مطالعاتی، هنری، اقتصادی و بازرگانی، نفت و انرژی، بانکی، سرمایه‌گذاری تا تبادل اساتید و نشست‌های آکادمیک و اندیشکده‌ای بین پژوهشگران طرفین و... همه و همه محو و از میانه رخت بربسته و هیچ جذابیتی برای استمرار عینی و ملموس روابط بر جای نمانده است.
حوادث نامیمون و دردآور خاورمیانه و جنایت بشری و نسل‌کشی رژیم اشغالگر و سیاست‌های خاص و کاملاً متفاوت منطقه‌ای ایران در کنار دولتمردان اروپایی مدعی حقوق بشر و دیگر رویدادهای بی‌شمار ناپخته و از سر عدم شناخت و آگاهی از سیر تحولات جهان و منطقه، روز به روز اروپای آکنده از غرور و تعصب را تا حد نابخردانه‌ای وادار به اقدامات خصمانه‌ای چون تحریم چند شرکت هواپیمایی و کشتیرانی ایران کرد. مجموعه اقدامات نابایسته و بداندیشانه و با موضعگیری خاص، جدید، ناصواب و کینه‌توزانه آنها در مورد جزایر ایرانی در نشست سران کشورهای حوزه خلیج فارس و اتحادیه اروپا یا در آخرین گام نابهنگام دیگر با ارائه پیش‌نویس یک قطعنامه علیه ایران در اجلاس اخیر شورای حکام و... بر پیچید‌گی‌های هر چه بیشتر این روابط افسون شده افزودند.
 بازبینی و بازسنجی سالیان اخیر نشانگر آن است که ما به عنوان یک کشور و ملت که تحت فشارهای پر شمار تحریم‎ها زیستی مشقت‌بار داشته‌ایم نباید برای لحظه‌ای از حضور مؤثر خود در عرصه جهانی بکاهیم و حتی گه گاه نباید خود را درگیر برخی پروتکل‌های کم اهمیت کنیم.
آنچه مهم است بهره‌مندی از همه ابزارها و در همه لحظه‌ها در مقابله با نامرادی‌ها و صیانت از منافع ملی است، دقیقاً در ابتدای دولت سیزدهم و در اجلاسی منطقه‌ای که در گذشته ایران از آن برداشتی منفی و یک سویه داشت با ابتکار فرانسه در بغداد اجلاسی در سطح سران کشورهای منطقه برگزار گردید و ایران نیز در سطح وزیر خارجه در آن شرکت کرد. در حاشیه این اجلاس رئیس‌جمهور فرانسه از وزیر خارجه ایران برای سفری به پاریس دعوت به عمل آورد و این دعوت توسط «لودریان»، وزیر خارجه فرانسه تکرار شد و دیرتر باز این اصرار و ایده تکرار شد اما پاسخی از سوی ایران داده نشد؛ گویی طیفی یا تفکری در تهران به این نتیجه رسیده بودند که روابط با این کشورها احتمالاً به مصلحت نیست. البته تمامی داستان می‌توانست به‌گونه‌ای دیگر نیز عیان و بیان گردد، آن‌هم در بیان مواضع اولویت سیاست خارجی ایران در این دولت که بارها با واژگان و کلام‌های گوناگون اما همه با یک مفهوم اعلام گردید.
اولویت‌ها از همسایگان آغاز می‌شد و از آنجا که بعد از روسیه و چین و آفریقا و آسیا و امریکای لاتین نامی از اروپا در انتهای لیست اولویت‌ها مطرح و به‌رغم این باز تأکید می‌شد که اروپا تنها چند کشور خاص نیست. این بیان صریح و مکرر مفهوم و معنای نوعی تحقیر را با خود برای اروپاییان و بخصوص کشورهای عمده به همراه داشت و آنان که با حوزه اروپا آشنایند می‌دانند آنان با توجه به غرور و تکبر و نخوت خاصی که دارند شنیده را بسادگی از یاد نمی‌برند. هر آنچه در همان ماه‌های نخست گذشت کافی بود که از اروپای گذشته اروپای دیگری را بر سر راه ایران قرار دهد. آنها می‌خواستند با دولت سیزدهم هم کار حرفه‌ای خود بر اساس منافع اروپایی را پی‌گیرند اما شرایط دیگر شرایط پیشین نبود و دیرتر که سعی وافری از سوی دولتمردان و دیپلمات‌های ما به جد برای تماس و نشست و گفت‌و‌گو صورت پذیرفت حاصلی جز هیچ نداشت. تحولات دیگری نیز تیر خلاص را بر این روابط بیمار شلیک نمود و روابط به اوج سردی و تیرگی هر چه بیشتر پیش رفت.
حالا طرفین در آستانه نشستی دوباره خود را برای یک دیدار با موضوعاتی تماماً چالشی آماده می‌نمایند، مهم دیدار و بیان دیدگاه‌هاست. هر دیداری هر چند دشوار اما بی‌حاصل نخواهد بود. مذاکرات می‌تواند طولانی‌تر از آنی که می‌خواهیم و می‌خواهند زمان‌بر و طولانی گردد، این نیز هرگز نمی‌تواند بهانه‌ای برای عدم ‌مذاکره باشد. مهم آن است که در مذاکرات رو در رو و چشم در چشم می‌توان همواره معجزاتی یافت که با تماس‌های تلفنی یا توئیت و... هرگز حاصل نخواهد شد.
 اگرچه نشست آتی ایران و سه کشور اروپایی بسیار دیر هنگام صورت می‌پذیرد، اما ما باید از همان ابتدای دولت جدید در ایران پیدا یا پنهان آنان را پای میز مذاکره می‌آوردیم.اما هنوز فرصت باقی است و راست است که دولتمردان ایرانی بدرستی عنوان می‌نمایند هرگز میز مذاکره را ترک نکرده‌اند اما این تنها یک بخش و نما از مسأله‌ای است که پای منافع ما در میان است. نشست آتی بعد از صدور و تصویب قطعنامه آنها در شورای حکام چهره دیگری از ایران را به نمایش می‌گذارد. اگر چه گفته‌اند قرار این دیدار در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در سپتامبر گذشته نهاده شده است. اما شاید می‌شد زمان دیدار را پیش‌تر از زمان اجلاس شورای حکام تعیین یا جابه‌جا کرد. اما در دیپلماسی گاهی زمان و شرایط همواره همساز و همراه نیست.
 در بیانی دیگر با آمدن ترامپ و افزایش احتمالی برخی چالش‌های اروپا و امریکای ترامپ احتمال فراوانی وجود دارد که اروپا به‌دنبال افزایش تنش با ایران برای بهره‌برداری در مذاکرات طرفین در آینده باشد. اروپا در هر صورت از بازگشت ترامپ خشنود نیست و اقدامات غیرمسئولانه و حتی خصمانه و تند و پی در پی آنها نسبت به ایران که در ماه‌های گذشته شدت یافته است جدا از این روند و نگرانی و نیاز آنها نمی‌تواند باشد. اروپا حتی این بار می‌تواند از تماس‌های احتمالی و گشایشی در ارتباطات ایران و امریکای ترامپ سخت نگران باشد. لذا مذاکرات آتی با اروپا اگرچه دیر و دور اما اقدامی شایسته و بایسته و ضروری است و اگر به بحث و جدال دیرینه هسته‌ای و برجام نیز بنگریم که موضوعی بسیار مهم و تعیین کننده است و زمان زیادی برای حفظ برجام وجود ندارد باید در مدیریت کار و زمان با آنها کوشا بود و باید به آنها این فهم و درک درست از سیاست ایران نسبت به روسیه و اوکراین را داد. نه روس‌ها و نه اروپاییان حق ندارند در جنگ بین خود ایران را هر کدام به شکلی وجه المصالحه قرار دهند. یکی با هدف یارگیری و دیگری از سر توهم یا یافتن سوژه‌هایی برای ایجاد فشار و بهره‌برداری از نتایج آن در موضوعی دیگر.
اما به‌رغم همه این قصه‌های پر غصه از یک‌سویه‌نگری خود در ساده‌انگاری و بلاتصمیمی‌های گذشته و زیاده خواهی و طماعی اروپا، باید بپذیریم و بپذیرند که روابط ایران و آن قاره روابطی تاریخی و آکنده از همکاری‌های همه‌جانبه بوده است و ثبات و امنیت منطقه و حتی جهان در گرو روابطی مبتنی بر احترام متقابل و عدم مداخله آنان در امور یکدیگر است. آنچه امروز برای ما مهم و پر اهمیت است در مرحله نخست عبور از این روابط به خاکستر نشسته دوجانبه و باز آفرینی دیدارها و گفت‌و‌گوها و رسیدن به حدی از تفاهمات و بحث هسته‌ای و قطعنامه 2231 با توجه به زمان بازمانده و باقی است که کاری است بس سترگ و سخت. به امید آنکه این دیدار آن قطره‌ای نباشد که تنها لیوان باقی مانده را لبریز نماید که سرریز آن سزاوار نیست. تاریخ بخوبی به ما آموخته است که در نبود بهنگام و مؤثر ما در عرصه‌های بین‌المللی، منطقه‌ای و مجامع جهانی، رقبا و معاندین این مرز و بوم در نبود ما عرصه جولان یافته و از هیچ تلاشی علیه ما فروگذار نخواهند کرد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1301424/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سلطان سیاست در سایه

گزارش صداوسیما از فراز و فرود طرح کالابرگ الکترونیکی

رویترز: هواپیمای جمهوری آذربایجان توسط سامانه‌های دفاع هوایی روسیه سرنگون شد

وال استریت ژورنال: شورشیان کنترل سوریه را به دست گرفته‌اند؛ چه خواهد شد؟

ترامپ؛ پشت‌پرده تصرف کانادا و پاناما چیست؟

واپسماندگی دلیل ندارد، علت دارد

پیش بینی اندیشکده بروکینز؛ چال جدی چین با ترامپ

پوتین برای میانجی‌گری ترامپ در جنگ اوکراین شرط گذاشت

واکنش تند «داریوش کاردان» به تمسخر بانوان مسابقه چند ثانیه

اظهارات متفاوت سعید حدادیان درباره «پایتخت»، «ماه عسل» و «جوکر»

پزشکیان: عقب‌ماندگی ایران غیرقابل پذیرش ‌ا‌ست

گاردین: سیتی چطور تبدیل به بدترین تیم دنیا شد؟

شاخ‌وشانه قطر برای اروپا؛ ارسال گاز متوقف می‌شود؟

توقف تولید سیمان در تهران و خراسان؛ کوره‌ 22 کارخانه سیمانی خاموش شد

حضور رئیس WHO در فرودگاه صنعا هنگام حمله صهیونیست‌ها

افشاگری همایون اسعدیان از قراردادهای دلاری و بیتکوینی حمید فرخ‌نژاد!

تل‌آویو: ایران تهدیدی علیه اسرائیل و اوکراین است

روز پر برنامه رئیس جمهور در خراسان شمالی؛ از بازدیدهای بدون اطلاع قبلی تا پیگیری پرمصرف‌های انرژی

برای مذاکرۀ بی‌ایده ذوق مرگ نشوید

حساب صرافی‌های رمز ارزی دوباره مسدود شد

یک منبع امنیتی در دولت جدید سوریه؛ افسران حکومت اسد 4 روز مهلت دارند تا خود و سلاح‌هایشان را تسلیم کنند

رقابت با یک خواستگار آس و پاس!

کانال 14 اسرائیل: حمله امروز، آغاز یک کارزار جدید علیه حوثی‌ها است

حماس به حملات امروز رژیم اشغالگر به یمن واکنش نشان داد

ورود به «بازی مرکب» از گوگل

ایران و عربستان کلید صلح منطقه

کالبد شکافی گام اول حذف فیلترینگ

لوکاشنکو: بلاروس آماده میزبانی از موشک‌های اورشنیک است

کارشناس اندیشکده بروکینگز پیش‌بینی خود از برنامه چین در خاورمیانه طی چهار سال آینده را شرح داد

رزمایش شرایط اضطراری پرتویی در بوشهر برگزارشد

کریسمس خونین غزه

اعلام قیمت یک دست کله‌پاچه؛ رییس اتحادیه طباخان: کسانی که دنبال غذای لاکچری هستند کله‌پاچه می‌خورند

ریا رو قاطی حس انسان دوستیش کرد

کنایه حقیقت پور به سعید جلیلی؛ خیمه بر مراکز تولید ثروت زده‌اند

خلق این نقاشی زیبا اصلا سخت نیست!

آمار نگران‌کننده از اجاره نشین‌ها؛ نیمی از مستاجران حتی با داشتن کار و درآمد در معرض بی خانمانی هستند

بازیگر جدید سی‌ان‌ان در زندان صیدنایا دمشق!

حضور دو مقام سازمان ملل در فرودگاه صنعا هنگام حملات هوایی رژیم اشغالگر

داستان پوسترهای فیلم فجر از ابتدا تاکنون

رشیدی کوچی: پیروزی دوباره خواست اکثریت مطلق ملت بر اقلیت سوپرانقلابی متوهم

عضو دفتر سیاسی انصارالله: اسرائیل باید منتظر پاسخ قوی یمن به تجاوز امروز باشد

پای صحبت رانندگان زن فعال در حمل و نقل جاده ای داخلی و بین المللی

آغاز جنگ پزشکیان و مافیای فیلتر شکن

رکوردزنی پی‌در‌پی نرخ بهره بین‌ بانکی؛ قله‌ جدید فتح شد

رسانه صهیونیستی: دشوارترین بخش مقابله با یمنی‌ها جمع‌آوری اطلاعات است

حمله پهپادی به پایگاه نظامیان آمریکا در سوریه

رسانه‌های رژیم صهیونیستی از وقوع یک حادثه سخت در غزه خبر دادند

مردی که هیچ‌گاه پدر نبود!

زمان سفر پزشکیان به مسکو اعلام شد

پزشکیان: هنر نخبگان به ماندن و حل مشکلات در کشور است

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی