اخبار محرمانه

آخرين مطالب

جنبش ناجنبش؛ بررسی دانشجویان و دولت‌ها تحلیل ویژه

جنبش ناجنبش؛ بررسی دانشجویان و دولت‌ها
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نیره خادمی| اگرچه در سال‌های اخیر جنبش دانشجویی به معنای خاص خود در دوران اصلاحات، حضور پررنگی نداشته اما سخنرانی رؤسای‌جمهور ایران در دانشگاه‌ها از محمود احمدی‌نژاد تا ابراهیم رئیسی همواره با حاشیه همراه بوده است. سازندگی به بهانه حضور مسعود پزشکیان به درخواست بسیج دانشجویی و جامعه اسلامی دانشگاه‌ در دانشگاه تهران و حاشیه‌های به وجود آمده از سوی طیف نزدیک جلیلی در آن به مرور رابطه دولت‌ها با جنبش دانشجویی و مسیر آن پرداخته است.
روز‌های پرالتهاب دانشگاه
مهر سال 1401 در روزهای پرالتهاب ایران، دانشگاه‌ها در شرایط ویژه‌ای به استقبال شروع سال تحصیلی رفتند و طبیعتاً حضور رئیس‌جمهور وقت ایران در دانشگاه هم با چالش مواجه بود. ابراهیم رئیسی 16 مهرماه برای جشن آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها به دانشگاه الزهرا‌(س) رفت اما دانشجویان در زمان حضور او شعارهایی علیه رئیس دولت سیزدهم سر دادند، اگرچه از نظر فریده حق‌بین، رئیس دانشگاه همه چیز به خوبی و خوشی پیش رفته و دانشجویان درحال گرفتن عکس یادگاری با ابراهیم رئیسی بودند. او گفته بود: «پس از خروج رئیس‌جمهور شماری از دانشجویان بین 15 تا 17 نفر با تحریک برخی عوامل بیرونی در محوطه دانشگاه، شعارهایی سر دادند. اتفاق خاصی رخ نداد که در مورد آن صحبت کنیم». واقعیت اما طور دیگری بود و حتی خبرگزاری ایسنا در پایان خبر خود در این ‌باره نوشت: «براساس ویدئوهایی منتشر شده در فضای مجازی، برخی دانشجویان در زمان حضور رئیسی در این دانشگاه، شعارهایی علیه رئیسی سر داده‌اند. گفتنی است که امروز تجمعاتی در برخی دانشگاه‌ها و شهرها برگزار شده است. دانش‌آموزان نیز تجمعاتی برگزار کرده‌اند». مهر یک سال قبل، رئیس‌جمهور وقت به دانشگاه تهران رفت، درحالی‌ که برخی از اعضای تشکل‌های دانشجویی با برگزاری تجمعی در دانشگاه تهران نسبت به عدم حضور دانشجویان و فعالان دانشجویی در این مراسم اعتراض کردند.

از اعتماد تا اعتراض
اولین حضور حسن روحانی در دانشگاه تهران، مهر سال 92 فضای آرام‌تری را پشت سر گذاشت. در بیانیه بسیج دانشجویی عنوان شده بود: «دانشجویان بسیجی اجازه نمی‌دهند مثل سال 83 رئیس‌جمهور «هو» شود. ما آماده دفاع از رئیس‌جمهور هستیم». مصطفی دینی، دبیر انجمن اسلامی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران در بیانیه تشکل دانشجویی آزادی زندانیانی که در حبس و حصر مانده‌اند را به ‌عنوان یک مطالبه عمومی مطرح کرد، اگرچه کام روحانی در تجربه سال بعد کمی تلخ شد. در سال دوم فضا با تنش مواجه شد و برخی دانشجویان به ‌عنوان مطالبه‌گر وعده‌‌های رئیس‌جمهور ،پلاکاردهایی با این مضمون در محوطه دانشگاه در دست گرفته بودند. «آقای روحانی منتظر تحقق وعده‌هایتان هستیم»، «امید بذر هویت ماست»، «دانشگاه پادگان نیست آقای روحانی»، «بورسیه‌های غیرقانونی را پیگیری کنید»، «سرنوشت بورسیه‌های غیرقانونی چه شد؟»، «دانشگاه زنده است» و «آقای رئیس‌جمهور دانشگاه را از دست ندهید». این فضا هر چه به پایان دولت روحانی نزدیک‌تر شد، شکل تندتری پیدا کرد و در مهر سال 97 پس از ماجراهای بر هم خوردن برجام پلاکاردها و شعارها اینطور تغییر یافته بود: «صدامون رو بریدند با رای‌مون پز می‌دند /تهران شده بازداشتگاه اوین شده دانشگاه /اختلاس‌ها کم بشه مشکل ما حل می‌شه».
قطع ارتباط
محمود احمدی‌نژاد اما از همان سال نخست حضور خود در دانشگاه با حاشیه روبه‌رو بود و یک دلیل آن زاییده فضای باز سیاسی به جا مانده در دوران قبل بود. او دانشگاه امیرکبیر را انتخاب کرده بود و در همان ساعت‌های نخست با این شعار روبه‌رو شد: «دانشجو می‌میرد ذلت نمی‌پذیرد»؛ احمدی‌نژاد هم با همان روش خاص فرافکنانه سعی کرد اینطور پاسخ دانشجویان را بدهد: «شعار همه دانشجویان و افتخار آنها این است که دیکتاتوری را در هر لباسی می‌شناسد و سرکوب می‌کند و امروز هم بزرگ‌ترین دیکتاتوری آمریکاست که لباس حقوق بشر بر تن کرده است». در ادامه اعتراض‌ها شکل تندتری پیدا کرد و دوربین صدا‌وسیما توسط معترضان به زمین پرتاب شد و برخی هم تصاویر رئیس‌جمهور وقت را آتش زدند. این صحنه‌ها در سال‌های بعد کمتر تکرار شد چراکه سالن بیشتر با طرفداران و حامیان دولت پر می‌شد اما دانشجویان با ترتیب دادن تجمع‌های اعتراضی علیه او شعار می‌دادند. نقطه اوج برخورد دولت احمدی‌نژاد بعد از انتخابات 88 در واقعه کوی دانشگاه و توسط تندروهای خودسر صورت گرفت و ارتباط را به طور کامل قطع کرد.
ماه عسل دانشگاهیان
انتخابات سال 76 و روی کار آمدن دولت اصلاحات نه ‌تنها فضای مطبوعات که فضای بسته دانشگاه‌ها را هم تغییر داد چراکه اساساً بخش زیادی از حامیان خاتمی، جوانان و دانشجویان بودند. او وقتی در سال 77 برای نخستین ‌بار به دانشگاه صنعتی شریف رفت از بحث داغ آن روزهای سخت گفت؛ پیگیری پرونده قتل داریوش فروهر و همسرش. سال بعد اما با واقعه کوی دانشگاه اتفاق افتاد بنابراین در نوبت بعدی حضورش از ماجرای کوی دانشگاه سخن گفت تا سال 83 که پرحاشیه‌ترین تجربه‌اش در این ‌باره را پشت سر گذاشت.
جنبش دانشجویی ایران با تغییر فضای اجتماعی و فرهنگی ایران در دهه 70 بهترین سال‌های خود را پشت سر گذاشت اما در دهه 80 با نگاه بازدارنده دولتی روبه‌رو شد. نگاهی که پس از جریانات سال 1401 تقویت شد تا همین حالا که به جای آزادی برای بیان دانشجو، عرصه جولان دادن گروه‌های افراطی و تندروی سیاسی است. اخراج و محرومیت از تحصیل که از سال 88 شیب تندتری گرفته بود در تمام این سال‌ها تداوم یافت اگرچه در دولت جدید قول‌هایی داده شد و اقداماتی هم صورت گرفت اما همچنان جنبش دانشجویی چندان زور و بازویی برای مطالبه‌گری در برابر خواسته‌های نسل خود ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1284932/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پاکستان: توسعه توان نظامی بازدارندگی حق ماست

بیانیه دولت جدید سوریه درباره دیدار هیئت آمریکایی با الجولانی

هشدار امام جمعه بغداد درباره توطئه تجزیه عراق و دیگر کشورها

پاپ: حملات هوایی اسرائیل در غزه «ظالمانه» است

هم میهن: جریان افراطی به دنبال تکرار سناریوی ناآرامی‌های سال 96 است

بگذارید خواهر و برادر با یکدیگر بازی کنند

علت تغییر موضع آمریکا اخیر درباره جولانی چه بود؟

من نفس کشیدنم به خاطر توئه مامان

انجمن صنعت تایر: افزایش قیمت لاستیک منتفی شد

وصول مابه‌التفاوت حق بیمه ناشی از اصلاح عنوان شغلی کارگر

ایلان ماسک با توهین خواستار استعفای صدراعظم آلمان شد

کاش بعضی لحظه‌ها مثل یلدا طولانی‌تر می‌موند

ظریف: به لطف دکتر پزشکیان شاهد حضور گسترده زنان در دولت هستیم

روایت رئیس دفتر حافظ منافع ایران در قاهره از سفر پزشکیان به مصر

بازگشایی سفارت قطر در دمشق پس از 13 سال

عین میت خوردی زمین بعد می‌گی کشتی گرفتم؟!

دستجردی با وزیر کشور دیدار کرد

افزایش قیمت ها در بازار لوازم خانگی

به اونایی که تو فضای مجازی چندبار ازدواج کردن نگاه نکن!

تو‌ چطوری میخوای بری خونه‌شوهر

راهنمایی خرید عطر برای افراد مختلف

ابطحی: فیلترینگ و سانسور آخرین اقداماتی است که دارد اتفاق می‌افتد

معاون رئیس‌جمهور: دولت تقاضای جدیدی از مجلس برای حذف 4 صفر از پول ملی نداشته است

حمله پهپادی گسترده اوکراین به کازان روسیه

روایت نخست‌وزیر عراق از پشت‌پرده اختلافات ترکیه و سوریه

تصویر جدیدی که از دختر بروس لی منتشر شد

کناره‌گیری سازنده مستند «جولیان آسانژ» از جشنواره ساندنس

تصاویری از دیدار عارف با هیأت‌ رئیسه جبهه اصلاحات

رئیس اتحادیه مرکزی مرغداران: قیمت‌ تخم مرغ تغییری نمی‌کند

تخصیص ارز از ثبت سفارش پیشی گرفت؛ قیمت دلار کاهشی می‌شود؟

وزیر خارجه جدید سوریه معرفی شد

ماجرای پیوستن رحمان و رحیم به سریال «پایتخت»

واعظی: سفر مصر، گامی موثر برای تقویت روابط دیپلماتیک دو کشور است

زندگی فرزندان تان را کنترل نکنید

خاطرات هوشنگ توکلی از شب های یلدای زمان کودکی اش

جلایی پور: نتانیاهو به دنبال این است که به ایران ضربه نظامی بزند

سرمقاله فرهیختگان/ الجزیره دمشق را فتح کرد؟

افزایش قیمت برنج و حبوبات در بازار

آتش گرفتن هواپیمای نظامی در کالیفرنیا

خط و نشان معنادار "دونالد ترامپ" برای رئیس جمهور اوکراین

آقای راننده یالا بزن تو دنده، ما را ببر به 30 سال پیش!

واکنش شورای اطلاع‌رسانی دولت به شایعه استعفای رئیس‌جمهور

نامه رئیس‌جمهور آذربایجان به رئیس‌جمهور ایران؛ علی‌اف از پزشکیان قدردانی کرد

بازدید ظریف و مهاجرانی از نمایشگاه محیط زیست

سرمقاله وطن امروز/ تحلیل‌های چروک

بازی بزرگ ترکیه در سوریه

بازار منجمد شد؛ چوبِ قطعی برق لای چرخ تولید

واشنگتن، امارات را زیر نظر می‌گیرد

شکایت آمریکایی‌های فلسطینی تبار از بایدن

ایلان ماسک باعث نگرانی در آمریکا شد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی