اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ اربعین؛ حافظه جمعی ایران انقلابی مقاله

سرمقاله فرهیختگان/ اربعین؛ حافظه جمعی ایران انقلابی
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - فرهیختگان / « اربعین؛ حافظه جمعی ایران انقلابی » عنوان یادداشت روزنامه فرهیختگان به قلم سیدجواد نقوی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
گرمای هوا حریف عشاق اباعبدالله(ع) نشد
«من در راه جاودانه‌ای گام زده‌ام که انتهای آن حکومت مستضعفین بر جهان است.» (سید‌هادی بندی‌سرشک- نوشهر- شهادت 1360)
زیگمونت باومن، جامعه‌شناس لهستانی در آخرین آثار خود درباره مدرنیته متاخر قصد داشت نشان دهد جهان فعلی چگونه به‌لحاظ معنایی متلاشی شده است. این متلاشی شدن به‌نوعی نشان از فرمی می‌دهد که جهان دیگر به سختی می‌تواند به‌سمتی مطلوب حرکت کند، مگر آنکه مجدد یوتوپیا یا آرمانشهری بتواند خود را بازسازی کند. باومن معتقد بود جهان نابرابر فعلی که نظمی بازاری به خود گرفته است‌ را باید مجدد بازسازی کرد تا آینده مجدد برای مردم جهان مهم شود و انسان مدرن را از وضعیت فعلی نجات داد. او در آثار خودش جمله‌ای را مدام تکرار می‌کند [‌ما ساکنان زمین با یکی از دو موقعیت روبه‌رو خواهیم بود یا دست‌های به‌هم پیوسته‌ یا گورهای مشترک] ‌این تحلیل باومن نشان از آن دارد زیستن در کره‌زمین فعلی دشوار‌تر از گذشته است و شاید با فروپاشی آرمانشهر‌های گوناگون سرنوشت انسان‌ها به‌سمت دشواری‌های بیشتری حرکت کند‌. در چنین شرایطی در این جهان نابرابر و به‌شدت بازاری شده، مراسم اربعین فرمی بسیار عجیب و شکل نابازاری است‌. نابازار اربعین به‌نوعی امکان شرایط جدیدی از زیستن بوده که در سیطره بازاری فعلی عجیب است در اربعین انسان‌ها مشکلات بازار فعلی جهان را ندارند و به‌راحتی غذا و محلی برای استراحت وجود‌ دارد و هیچ‌کس هزینه‌ای پرداخت نمی‌کند و انسان‌های زیادی با علاقه شخصی خود درآمدشان را در اختیار سایر انسان‌ها قرار می‌دهند و از این کار احساس رضایت‌ و خوشبختی می‌کنند. چنین نظمی تقریبا در وضعیت فعلی جهان استثنایی است و شرکت‌کنندگان در این مراسم دارای حافظه جمعی بسیار خاصی می‌شوند که در روایتگری آن تلاش می‌کنند به‌صورت فردی و جمعی از آن یاد کنند. اما آنچه به‌نظر می‌رسد در بعد جامعه‌شناختی به آن توجه نشده است، همین ساخت حافظه جمعی است که اربعین تولید می‌کند و بسیاری به آن دقت نکرده‌اند.
 موریس هالبواکس، فیلسوف و جامعه‌شناس فرانسوی جزء معدود افرادی بود که بحث حافظه جمعی را به دقت بررسی کرده است. او معتقد است هرچند حافظه عمل فردی است اما آنچه نادیده انگاشته می‌شود چهارچوب‌های اجتماعی است که حافظه را شکل می‌دهد و به تعبیری حافظه نوعی حاصل برآیند و فرآیند ساختی اجتماعی است‌. حافظه جمعی که در اربعین شکل می‌گیرد به‌نوعی دارای هویت جمعی است و چهارچوب اجتماعی که باعث شکل‌گیری این رخداد شده، تحت تاثیر ایران پسا‌انقلاب بوده است‌. افرادی که به مراسم اربعین می‌روند دارای نوعی ذهنیت خاصی هستند که در بحث تاریخ ذهنیت‌ها باید به آن توجه کرد.‌ شرکت‌کنندگان‌ در این مراسم با امام حسینی روبه‌رو هستند که غایت رهایی‌بخش در عالم را داراست و این دلیلی است که باید به این سفر رفت. تاریخ ذهنیت‌ها، بیرون شکل‌گیری چرایی شکست و پیروزی در تاریخ است و پرسشی مطرح می‌کند که انسان‌ها در هر عصری به چه مساله‌ای می‌اندیشند و تاریخ ذهنیت‌ها را همان تاریخ سیاست هم می‌توان تفسیر کرد یعنی زائران کربلا در اربعین چه نوع ذهنیتی در این سفر دارند. حافظه جمعی که زائران کربلا در این سفر مدام تعریف و بازگو می‌کنند برعکس حافظه تاریخ متداول به‌جای آنکه کربلا نقطه پایان باشد، به‌نوعی کربلا نقطه شروع است یعنی حافظه جمعی که از این سفر شکل می‌گیرد بیرون از نظم موجود در جهان فعلی است. این مساله اما به‌سادگی طرح می‌شود و اهل فکر و شاید اهالی رسانه هم باید به آن به شکل ویژه‌ای توجه کنند. آرتور لاوجوی، فیلسوف آلمانی معتقد است هنگامی که درباره تاریخ و شکل‌گیری خود‌آگاهی بحث می‌کنیم لازم نیست همه تاریخ را نقل کنیم‌، بلکه کافی است آن بخش از تاریخ که دارای معنا‌بخشی است را مدام بیان کنیم. این بیان قسمت معنابخش تاریخ به‌نوعی باعث می‌شود بازنمودی که‌ در این رخداد شکل می‌گیرد، دارای بعد اندیشه‌ای و اجتماعی مهمی باشد و به‌شکلی، خود‌آگاهی‌‌ای که در بستر این رخداد رقم زده‌ می‌شود از گذشته متفاوت است. آنچه در اربعین و بازنمود آن مشاهده نمی‌شود، توجه نکردن به ظرفیت وسیعی به‌نام حافظه‌ جمعی است که در اربعین تولید شده و به‌سادگی از آن عبور می‌شود. این حافظه جمعی به‌نوعی بیرون از سیطره جهان نابرابری است که باومن به آن اشاره دارد‌ یعنی چون در سطح اجتماعی توانسته است تخیلی که به شکل انتزاعی باور داشته را زندگی کند؛ هرچند در مدت کوتاهی اما به شکلی حافظه جمعی انسان‌های شرکت‌کننده در این سفر را شکل می‌دهد که زندگی بیرون از دایره نظم بازار فعلی ممکن است. ولی درجهت بعد جامعه‌شناختی و ساخت اجتماعی این رخداد در مدت زمانی که در حال شکل‌گیری است‌، تاملی نشده و به‌سادگی از این حافظه جمعی عبور می‌شود. در‌حالی‌که به‌‌جهت خاص‌ و استثنایی‌بودگی، این واقعه، از معدود مواردی است که آن‌طور که باومن می‌گوید دست‌های به‌هم پیوسته‌ای برای آرمان و ایده‌ای در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند و این حافظه جمعی فرصتی است‌ برای کمک‌ کردن به انسان مدرن که بتواند بیرون از وضعیت فعلی هم زندگی کند. همان‌طور که شهید هادی بندی‌سرشک که از شهدای دفاع مقدس بود و به‌جهت حافظه جمعی که از انقلاب اسلامی داشت و به‌نوعی دفاع از مستضعفان بود، حضور خود در جنگ را هم به‌نوعی کمک به این آرمان بزرگ می‌دانست‌. رخداد اربعین فرصت خوبی است که مشابه این شهید، بسیاری به خودآگاهی برسند و از طریق این خودآگاهی، فرصت ‌بیرون آمدن از نظم فعلی جهان را دارا باشند.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1267626/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نقشه محرمانه نظامیان تل‌آویو برای مرزهای جنوبی لبنان

معامله اوکراین و جبهه النصره؛ پهپاد در ازای اعزام تروریست‌ها

اظهارات مهم معاون رئیس جمهور درباره آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای

مسعود فراستی و رضا کیانیان؛ دلِ پُر از دوران سه ساله

کمبود دارو برای بیماران سرطانی

استراتژی پرهزینه کی‌‏یف

گروسی: به‌زودی به تهران سفر می‌کنم

پزشک شدن به شرط ضمانت

میانگین هزینه‌ سالانه‌ خانوارهای ایرانی اعلام شد

ورود متولدین دهه‌های مختلف به «جوکر 2»!

یادی از قدیم‌ها با «وضعیت سفید»

عراق پایگاه نفوذ ایران در خاورمیانه

خاطره بازی کامبیز دیرباز با زنده یاد صدرالدین حجازی

دوبله حامد آهنگی و الیکا عبدالرزاقی روی ویدئوی شهاب حسینی

زنگ بزنید 110 بگید حال هاشم آقا اصلاً خوب نیست!

استقبال قائم‌مقام وزارت‌ خارجه نروژ از تمایل پزشکیان برای تعامل با کشورهای غربی

رئیس سازمان انرژی اتمی: تعداد بازرسان در ایران با هیچ کجا قابل مقایسه نیست

اولین باری که رهبر انقلاب شعر «علی ای همای رحمت» را شنیدند

کتابی که به کودکان درس خودشناسی می‌دهد

تفنگ‌های حقیقی و خواهرهای دلتنگ

رئیس جدید مرکز ارتباطات مردمی نهاد ریاست‌ جمهوری منصوب شد

انتقاد تند خبرگزاری تسنیم به مجری نشست خبری رئیس‌جمهور: قرعه‌کشی، «نمایشی» بود

نظرسنجی عجیب صداوسیما علیه رئیس‌جمهور بعد از نشست خبری/ عکس

جشنواره "دختر و بابا" نقطه آغاز یک پروژه فرهنگی

گزارش «سازندگی» درباره حضور مهاجران افغانستانی‌ در تهران

رقص ممنوعه سهراب در سریال «گردن زنی» اجرا شد!

سعید جلیلی: موضوع امروز کشور، تبدیل کردن زندان اوین به دانشگاه نیست

حمله «جوان» به «فراستی»: مسعود جان! سفره امریکا چرب‌تر بود؟!

آدم‌کشی با اسلحه

قیمت خرید تضمینی دانه‌های روغنی مشخص شد

سپند امیرسلیمانی در قسمت جدید سریال «لالایی»

جدیدترین اظهارات گروسی درباره برنامه هسته‌ای ایران

عضو کمیسیون امنیت ملی: باید دست دولت را باز بگذاریم

مسئله بچه‌های مسئولین

مخالفت خانواده‌های اسرای صهیونیستی با تعیین «گدعون ساعر» به عنوان وزیر جنگ

اوکراین ارتباط با عامل سوءقصد علیه ترامپ را رد کرد

صدف اسپهبدی در سریال بازنده

پزشکیان: برای تامین معیشت مردم، شب و روز نمی‌شناسیم

حمله موشکی از جنوب لبنان به شمال فلسطین اشغالی

پژمان جمشیدی، بدلکار رقص استخدام کرد!

چهره ها/ تیپ خاص نیما شعبان‌نژاد در اکران سریال بازنده

دیدار نماینده ویژه پوتین با دبیر شورای عالی امنیت ملی برای پیگیری توافقات کریدوری

انتقاد وزیر اقتصاد از بدقولی روسیه برای سرمایه‌گذاری در ایران

حواشی نخستین نشست خبری رئیس‌جمهوری را مشاهده کنید

بازتاب نشست خبری پزشکیان در رسانه‌های انگلیسی‌ زبان

ترامپ: لفاظی‌های هریس و بایدن دلیل سوء قصد به من بود

معلم کلاس اول چطور در روحیه کودکان تاثیر می گذارد؟

نماینده جنبش امل در تهران با عراقچی دیدار کرد

پاسخ سفارت ایران در لندن به ادعایی درباره همکاری هسته‌ای مخفیانه ایران و روسیه

رسانه‌ها درباره ناترازی برق، گاز و بنزین به ما کمک کنند و ایده دهند

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی