اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله قدس/ سخنان رئیس جمهور چقدر در رأی نمایندگان تأثیر داشت؟ مقاله

سرمقاله قدس/ سخنان رئیس جمهور چقدر در رأی نمایندگان تأثیر داشت؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - قدس آنلاین / « سخنان رئیس جمهور چقدر در رأی نمایندگان تأثیر داشت؟ » عنوان یادداشت روز در روزنامه قدس به قلم محسن زنگنه است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
​​​​​​​رأی‌گیری وزرای دولت چهاردهم پس از دو هفته کار سنگین در مجلس و در نهایت پس از آخرین دفاع رئیس جمهور انجام شد و همه اعضای کابینه پیشنهادی دکتر پزشکیان توانستند رأی لازم را برای حضور در کابینه کسب کنند. بسیاری از تحلیلگران سخنان رئیس‌جمهور و اتفاقات روز رأی‌گیری را در نتیجه آرای وزرا مؤثر دانستند و برخی هم تحلیل کردند اگر این سخنان نبود شاید دو تا چهار وزیر امکان کسب رأی اعتماد را نداشتند. در زیر بر اساس آمار و با توجه به دو رأی‌گیری فراکسیون انقلاب اسلامی و رأی‌گیری نهایی در صحن، به تحلیل میزان اثربخشی سخنان رئیس‌جمهور در تعداد وزرای راه‌یافته به دولت می‌پردازیم .
تعداد اعضای فراکسیون انقلاب اسلامی حدود 190 نفر است . 157 نفر در رأی‌گیری فراکسیون سه‌شنبه شب ( 30 مرداد) شرکت داشتند. در نتیجه رأی‌گیری، از مجموع 157رأی‌دهنده، وزیر بهداشت 35 رأی( 2/22درصد) ، وزیر میراث 51 رأی (4/32درصد)، وزیر تعاون 62 رأی ( 4/39درصد) و وزیر اقتصاد 73 رأی (5/46درصد) را بدست آوردند.
از سوی دیگر فراکسیون مستقلین ولایی که مجموعه‌ای از نمایندگان اصلاح‌طلب و نیز نمایندگان مستقل را شامل می‌شود، در بیانیه‌ای اعلام کردند به همه وزرای پیشنهادی رأی خواهند داد. تعداد اعضای فراکسیون مستقلین و اصلاح‌طلبان حدود یکصد نفر است.
در روز رأی‌گیری ( یک شهریور 1403 ) بر اساس اعلام رئیس مجلس، تعداد 288 نفر در صحن حاضر بودند که اگر نسبت بگیریم ، 189 نفر از فراکسیون انقلاب اسلامی و 99 نفر از فهرست مستقلین و اصلاح‌طلبان در صحن حضور داشته‌اند.

اگر فرض کنیم 95 درصد لیست مستقلین به‌طور کامل به همه وزرا رأی مثبت داده باشند ( برای کاهش خطا فرض می‌کنیم 5 درصد مستقلین در خصوص هر وزیر به تصمیم فراکسیون تمکین نکرده و حسب نظر خود، به وزیر مربوط رأی مثبت نداده‌اند) در نتیجه؛ 
 94 رأی هر وزیر متعلق به لیست مستقلین بوده است. با این فرض؛ رأی نمایندگان فهرست انقلاب اسلامی به هر یک از وزرا به ترتیب زیر است: 
وزیر بهداشت؛ از کل 163 رأی وی، 69 رأی به اعضای فراکسیون انقلاب اسلامی تعلق دارد. به‌عبارتی 36درصد اصول‌گراها به وزیر بهداشت رأی مثبت دادند که 27 نفر بیش از نسبت رأی گیری فراکسیون است. 
وزیر میراث؛ از کل 168 رأی وی، 74 رأی به اعضای فراکسیون انقلاب اسلامی تعلق دارد. به‌عبارتی 39درصد اصول‌گراها به وزیر میراث رأی مثبت دادند که 23 نفر بیش از نسبت رأی‌گیری فراکسیون است. 
وزیر تعاون؛ از کل 191 رأی وی، 97 رأی به اعضای فراکسیون انقلاب اسلامی تعلق دارد. به‌عبارتی 3/51درصد اصول‌گراها به وزیر تعاون رأی مثبت دادند که 23 نفر بیش از نسبت رأی‌گیری فراکسیون است . 
وزیر اقتصاد؛ از کل 192 رأی وی، 98 رأی به اعضای فراکسیون انقلاب اسلامی تعلق دارد. به‌عبارتی 8/51درصد اصول‌گراها به وزیر اقتصاد رأی مثبت دادند که 11 نفر بیش از نسبت رأی‌گیری فراکسیون است.
به‌طور کلی 36 درصد، 39 درصد،3/51 درصد و8/51 درصد اعضای فراکسیون انقلاب اسلامی به وزرای بهداشت، میراث ، تعاون و اقتصاد رأی مثبت داده‌اند. 
در مقایسه با رأی‌گیری فراکسیون در شب قبل رأی‌گیری صحن، سخنان رئیس جمهور و سایر اتفاقات روز رأی‌گیری به ترتیب موجب تغییر نظر مثبت طیف اصول‌گرای مجلس به میزان 2/14 درصد برای وزیر بهداشت ،4/7 درصد برای وزیر میراث ،1/12درصد برای وزیر تعاون و3/5درصد برای وزیر اقتصاد شد. 
بررسی و مقایسه نتایج رأی‌گیری فراکسیون و صحن نشان می‌دهد اگر همان نسبت رأی فراکسیون انقلاب اسلامی، در صحن نیز ثابت می‌بود، فقط وزیر بهداشت از راه‌یابی به دولت باز می‌ماند و با توجه به آرای مستقلین و اصلاح‌طلب‌ها، سایر وزرا حداکثر نسبی آرا را بدست آورده و وارد دولت می‌شدند. 
درنتیجه، این تحلیل که فضای مجلس به‌شدت متأثر از سخنان رئیس جمهور قرار گرفت و همین امر سبب رأی‌آوری کل کابینه شد، تحلیل درستی نیست . بلکه گمانه‌زنی‌ها و نیز رأی‌گیری فراکسیون انقلاب اسلامی در شب قبل رأی اعتماد، حاکی از آن است که نتیجه نهایی کاملاً محتمل بوده است و به جز وزیر بهداشت، امکان رأی‌آوری سایر وزرا تقریباً قطعی به نظر می‌رسیده است. 
کنش طیف مستقل و اصلاح‌طلب و تأیید 100 درصدی کابینه توسط آن‌ها کاملاً طبیعی است، اما لازم است کنشگری طیف موسوم به فراکسیون انقلاب اسلامی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.
دلایل اقبال 30 تا 50 درصدی اعضای فراکسیون انقلاب اسلامی به چهار وزیر مزبور متعدد و متنوع است؛ 
1. برخی از نمایندگان اصول‌گرا معتقد بودند رئیس جمهور در ارائه فهرست وزرای پیشنهادی از سوی طیف‌های تندرو اصلاح‌طلب تحت فشار بوده و در این شرایط رد کردن برخی وزرایی که مهر اصلاح طلبی پررنگ‌تری بر پیشانی دارند، تضعیف رئیس‌جمهور و اثبات ادعای آن طیف تندرو را به همراه خواهد داشت؛ بنابراین معتقد بودند باید در کنار وزرای اصول‌گرا و معتدل، به وزرای اصلاح‌طلب پیشنهادی نیز اعتماد کرد و این پیام مناسبی به رویکرد پزشکیان خواهد بود و وفاق ملی را جامه عمل خواهد پوشاند.
2. برخی دیگر از اعضای فراکسیون انقلاب اسلامی بر کارآمدی وزرای پیشنهادی اصرار داشتند و گزینه‌های بعدی را در صورت عدم رأی‌آوری آنان، ناکارآمدتر و از جهات سیاسی تندتر می‌دانستند. این امر در خصوص هر چهار وزیر وجود داشت و هر یک از آن‌ها، موافقان جدی در بدنه جریان اصول‌گرایی داشتند و به جهت متنفذ بودن آن‌ها، بالطبع برخی افراد را نیز مجاب به همراهی می‌کردند.
3. در این میان عده‌ای نیز معتقدند تعدادی از نمایندگان فهرست فراکسیون انقلاب اسلامی در واقع نگرش‌های مستقل و بعضاً اعتدالی دارند و هر چند نامشان در فهرست جریان اصول‌گرا تعریف می‌شود اما رأیشان را به سبد جریان مستقل و اعتدال و اصلاح‌طلب می‌ریزند. شاید بتوان حداقل 10 تا 15 درصد نمایندگان فراکسیون انقلاب اسلامی را در این زمره دانست.
4. بدون شک لابی‌های سیاسی و توافقات پشت پرده هم بعضاً نقش پر رنگ‌تری نسبت به تعصبات حزبی پیدا می‌کند. این لابی‌ها صرفاً در جهت منافع شخصی تعریف نمی‌شود، بلکه گاه ممکن است در خصوص منافع منطقه‌ای یا تعهدهایی برای اصلاح رویکردها و یا استفاده از افراد خاص در دولت با هدف پیشگیری از اقدامات حزبی و سیاسی در وزارتخانه مربوط صورت گیرد. 
در پایان می توان گفت ضمن اینکه سخنان رئیس جمهور و تأکید وی بر هماهنگی‌های لازم با رهبری نظام در خصوص برخی وزرا و تأیید دستگاه‌های نظارتی و امنیتی تأثیر مثبت داشت، اما سهم آن آن‌قدر نبود که تغییر جدی در نتیجه نهایی کابینه داشته باشد و عواملی دیگر بر اساس آنچه گفته شد، چنین نتیجه‌ای را رقم زد.
امید است دولت محترم نیز این پشتوانه آرای نمایندگان مجلس را قدر بداند و با تعامل و همراهی مؤثر دولت و مجلس شاهد رفع مشکلات کشور و بهبود اوضاع اقتصادی و پیشرفت و توسعه ایران اسلامی باشیم.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1267134/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نقشه محرمانه نظامیان تل‌آویو برای مرزهای جنوبی لبنان

معامله اوکراین و جبهه النصره؛ پهپاد در ازای اعزام تروریست‌ها

اظهارات مهم معاون رئیس جمهور درباره آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای

مسعود فراستی و رضا کیانیان؛ دلِ پُر از دوران سه ساله

کمبود دارو برای بیماران سرطانی

استراتژی پرهزینه کی‌‏یف

گروسی: به‌زودی به تهران سفر می‌کنم

پزشک شدن به شرط ضمانت

میانگین هزینه‌ سالانه‌ خانوارهای ایرانی اعلام شد

ورود متولدین دهه‌های مختلف به «جوکر 2»!

یادی از قدیم‌ها با «وضعیت سفید»

عراق پایگاه نفوذ ایران در خاورمیانه

خاطره بازی کامبیز دیرباز با زنده یاد صدرالدین حجازی

دوبله حامد آهنگی و الیکا عبدالرزاقی روی ویدئوی شهاب حسینی

زنگ بزنید 110 بگید حال هاشم آقا اصلاً خوب نیست!

استقبال قائم‌مقام وزارت‌ خارجه نروژ از تمایل پزشکیان برای تعامل با کشورهای غربی

رئیس سازمان انرژی اتمی: تعداد بازرسان در ایران با هیچ کجا قابل مقایسه نیست

اولین باری که رهبر انقلاب شعر «علی ای همای رحمت» را شنیدند

کتابی که به کودکان درس خودشناسی می‌دهد

تفنگ‌های حقیقی و خواهرهای دلتنگ

رئیس جدید مرکز ارتباطات مردمی نهاد ریاست‌ جمهوری منصوب شد

انتقاد تند خبرگزاری تسنیم به مجری نشست خبری رئیس‌جمهور: قرعه‌کشی، «نمایشی» بود

نظرسنجی عجیب صداوسیما علیه رئیس‌جمهور بعد از نشست خبری/ عکس

جشنواره "دختر و بابا" نقطه آغاز یک پروژه فرهنگی

گزارش «سازندگی» درباره حضور مهاجران افغانستانی‌ در تهران

رقص ممنوعه سهراب در سریال «گردن زنی» اجرا شد!

سعید جلیلی: موضوع امروز کشور، تبدیل کردن زندان اوین به دانشگاه نیست

حمله «جوان» به «فراستی»: مسعود جان! سفره امریکا چرب‌تر بود؟!

آدم‌کشی با اسلحه

قیمت خرید تضمینی دانه‌های روغنی مشخص شد

سپند امیرسلیمانی در قسمت جدید سریال «لالایی»

جدیدترین اظهارات گروسی درباره برنامه هسته‌ای ایران

عضو کمیسیون امنیت ملی: باید دست دولت را باز بگذاریم

مسئله بچه‌های مسئولین

مخالفت خانواده‌های اسرای صهیونیستی با تعیین «گدعون ساعر» به عنوان وزیر جنگ

اوکراین ارتباط با عامل سوءقصد علیه ترامپ را رد کرد

صدف اسپهبدی در سریال بازنده

پزشکیان: برای تامین معیشت مردم، شب و روز نمی‌شناسیم

حمله موشکی از جنوب لبنان به شمال فلسطین اشغالی

پژمان جمشیدی، بدلکار رقص استخدام کرد!

چهره ها/ تیپ خاص نیما شعبان‌نژاد در اکران سریال بازنده

دیدار نماینده ویژه پوتین با دبیر شورای عالی امنیت ملی برای پیگیری توافقات کریدوری

انتقاد وزیر اقتصاد از بدقولی روسیه برای سرمایه‌گذاری در ایران

حواشی نخستین نشست خبری رئیس‌جمهوری را مشاهده کنید

بازتاب نشست خبری پزشکیان در رسانه‌های انگلیسی‌ زبان

ترامپ: لفاظی‌های هریس و بایدن دلیل سوء قصد به من بود

معلم کلاس اول چطور در روحیه کودکان تاثیر می گذارد؟

نماینده جنبش امل در تهران با عراقچی دیدار کرد

پاسخ سفارت ایران در لندن به ادعایی درباره همکاری هسته‌ای مخفیانه ایران و روسیه

رسانه‌ها درباره ناترازی برق، گاز و بنزین به ما کمک کنند و ایده دهند

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی