اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله مردم سالاری/ الزامات و مختصات دولت در سایه تحلیل ویژه

سرمقاله مردم سالاری/ الزامات و مختصات دولت در سایه
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - مردم سالاری / « الزامات و مختصات دولت در سایه » عنوان سرمقاله روزنامه مردم سالاری به قلم امیرهوشنگ کریمی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
حدود ده سال است که مفهومی به نام دولت سایه/ دولت در سایه (Shadow Cabinet) وارد ادبیات سیاسی کشور ایران شده است. این مفهوم به ویژه در موعد انتخابات بیش از هر زمان دیگری طنین افکن شده و بر سر زبان‌ها می‌افتد. دولت سایه کیست/ چیست، مبداء و منشاء آن کجاست و کارکرد و مختصات چگونه است؟
واژه «دولت سایه» گرچه مفهومی فراگیر و جهانشمول نیست، اما یک ایده و ابتکار و ابداع ایرانی هم محسوب نمی‌شود. در واقع دولت سایه، اشاره به نوع خاصی از سیاست‌ورزی است که ریشه در سیاست و حکومت در بریتانیا یا به تعبیر مصطلح کشور انگلیس دارد. 
احتمالاً مشابه این مدل در برخی کشورهای با نظام سیاسی مبتنی بر احزاب و پارلمان (بویژه کشورهای مشترک المنافع و مستعمرات سابق بریتانیا) نیز یافت می‌شود، اما نام آشناترین و شناخته شده‌ترین نمونه «دولت سایه» را می‌توان در نظام سیاسی و مدل حکمرانی کشور انگلستان سراغ گرفت. اگر چه در نظام‌های حزبی و دموکراسی‌های پارلمانی، احزاب رقیب برای امر سیاست‌ورزی و حکمرانی تربیت شده و با چگونگی اداره جامعه در همه شئون و ابعاد آن هم به لحاظ نظری و هم از منظر عملی آشنا می‌شوند تا در بزنگاه انتخابات و در صورت پیروزی بتوانند طرح‌ها و برنامه‌ها و سیاست‌های مورد نظر خود را به مدد نیروهای کارآزموده به میدان عمل در آورند؛ اما ساخت سیاسی کشور انگلستان که مبتنی بر نظام دو/ چند حزبی پارلمانی است، الگوی «دولت سایه» را تبدیل به یک سنت سیاسی دیرپا با قدمتی حدوداً دویست ساله کرده است.
در نظام‌های سیاسی پارلمانی، مجلس به عنوان اصلی‌ترین نماد و نهاد مردم‌سالاری، منشاء اصلی قدرت سیاسی است که از سوی مردم به نمایندگان منتخب و از مجلس نمایندگان به دولت منتخب (نخست وزیر و وزرای کابینه) تفویض و منتقل می‌شود. منطبق بر نظام انتخاباتی در انگلستان (که به طور معمول هر پنج سال یک بار برگزار می‌شود) حزبی که بیشترین تعداد کرسی را در انتخابات کسب کند و در پارلمان اکثریت را در اختیار گیرد، پیروز انتخابات معرفی شده و علاوه بر کنترل مجلس با تشکیل دولت اداره امور کشور و مردم را نیز بر عهده می‌گیرد. بدین ترتیب که رهبر حزب پیروز در انتخابات به عنوان رهبر حزب اکثریت در مجلس، به عنوان نخست وزیر انتخاب و مأمور تشکیل کابینه می‌شود. کابینه‌ای که اعضای آن یعنی وزراء همزمان عضو و نماینده مجلس نیز هستند. در چنین ساختاری، حزب/ احزاب مخالف در مجلس نیز کابینه خود (دولت در سایه) را تشکیل داده و رهبر حزب مخالف به عنوان رئیس دولت در سایه تعیین می‌شود و به تشکیل کابینه خود با حضور نمایندگانی از حزب متبوعش مبادرت می‌کند.

مهمترین کارکرد و ماحصل دولت سایه را می‌توان به چالش کشیدن و پاسخگو کردن دولت مستقر از طریق طرح سئوال در جلسات مجلس دانست. این سنت دیرینه یعنی مطالبه‌گری و پرسش‌گری احزاب مخالف و پاسخگوئی حزب حاکم و دولت مستقر به همراه تصویب قوانین پایه از جمله قانون بودجه سالیانه، مهم ترین جزء کارکردی پارلمان در نظام سیاسی و حکومتی انگلستان محسوب می‌شود. 
تشکیل دولت در سایه دارای وجه و جلوه بسیار مهم دیگری نیز هست و آن کادرسازی و تمهید مقدمات لازم برای در اختیار گرفتن دولت بدون فوت وقت است. از این رو، وجود دولت در سایه این امکان را فراهم می‌سازد که فرآیند انتقال قدرت از دولت و نخست وزیر قبلی به نخست وزیر و کابینه جدید به سرعت و بلافاصله پس از اعلام نتیجه انتخابات و در کمتر از یک روز انجام پذیرد. روشی کاملاً برخلاف انتخابات در نظام‌های ریاستی (مانند ایالات متحده آمریکا و ایران) که در آن رئیس جمهوری منتخب پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات به صرافت شناسائی و انتخاب همکاران خود در کابینه افتاده و دو ماه پس از پیروزی در انتخابات کابینه جدید را تشکیل داده و شروع به کار می‌کند.
بدین ترتیب دولت در سایه متشکل از مجموعه‌ای از وزرای مجازی است که در مقابل وزرای واقعی دولت حاکم صف آرائی کرده و علاوه بر به چالش کشیدن و پاسخگو کردن نخست وزیر و اعضای کابینه در همه موضوعات و حوزه‌های سیاسی (داخلی، خارجی)، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و حتی نظامی و امنیتی، خود نیز مهیای اداره جامعه و مدیریت اجرائی کشور در زمان مقتضی هستند.
با این توضیح کوتاه و مختصر می‌توان چند استنتاج در باب چیستی، چرائی چگونگی دولت در سایه مطرح کرد:
1- تشکیل دولت در سایه امری اختیاری، دلبخواهی و یک انتخاب شخصی نیست، بلکه یک مکانیزم مشخص با ساختار و کارکرد معین است که حاصل یک فرآیند تاریخی و انباشت تجربه (مشخصاً نظام سیاسی پارلمانی انگلستان) است.
2- دو هدف و انگیزه اصلی از تشکیل دولت در سایه یکی نظام‌مند کردن امر مطالبه گری جامعه و پاسخگوی دولت در برابر آن و دیگری برقراری رابطه مستمر و با معنا میان ساختار – کارگزار از طریق کادرسازی و آماده‌سازی نیروهای سیاسی برای در اختیار گرفتن قدرت است.
3- ساختار و بافتار دولت در سایه برخلاف نام و ظاهر آن، نه در سایه و خفا که کاملاً شفاف و در علن است. این شفافیت و در معرض دید عموم بودن شامل اعضای دولت در سایه، دیدگاه‌ها و مواضع و سیاست‌های کاملاً مشخص و قابل عرضه عمومی و البته منابع مالی معین و مشخص می‌شود.
4- یکی از مهمترین وجوه دولت در سایه، منابع مالی تأمین فعالیت‌های آن است. در واقع اعضای دولت در سایه بابت فعالیت خود برای مخالفت و به چالش کشیدن و پاسخگو کردن دولت حاکم، از بودجه عمومی کشور حقوق دریافت می‌کنند. به عبارت دیگر منابع مالی دولت در سایه کاملاً قانونی و رسمی است و همانند وزرای کابینه، اعضای دولت در سایه نیز از حقوق و امتیازات مشابهی برخوردار هستند. لذا امکان نفوذ لابی گرها و گروه‌های ذینفع و ذی نفوذ بر دولت در سایه منتفی است.
5- مهمترین کارکرد دولت در سایه (به طور کلی حزب مخالف) مقابله و مخالفت در برابر دولت و حزب حاکم است. یعنی اعضای دولت در سایه از بودجه دولتی استفاده می کنند تا با دولت قانونی مستقر مقابله و مخالفت کنند. از دل این مقابله و تقابل است که جلوی انحراف‌ها گرفته می‌شود، از دیکتاتوری اکثریت بر اقلیت (یا برعکس) جلوگیری می‌شود و ابتکارات و نوآوری‌ها و اندیشه‌های تازه خلق می‌شود.
به تعبیر فلاسفه علم، علوم بشری با رد و ابطال است که پیشرفت می‌کند و نه با تأئید و پذیرش بی چون و چرای آن. مقوله سیاست و حکمرانی نیز این چنین است. در دنیای خاکی، هیچ نظریه سیاسی و حکمت عملی کامل و مطلق نیست و هرآئینه نیازمند تدبر، تعقل و تفکر تازه و متناسب با شرایط و اقتضائات زمانه است. وجود مخالف سیاسی و طرح نظریه مخالف یک موهبت برای مردم‌سالاری و یک ضرورت برای حکمرانی خوب است، مشروط بر اینکه هم مخالف و هم مخالفت به گونه ای روشمند، قانونمند و نهادمند باشد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1255598/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زخمی شدن 2 نظامی صهیونیست در عملیات تیراندازی در مرز با اردن

2 کشته در سقوط هواپیمای کوچک در فنلاند

سریال «طوبی» بیشتر الهام بود تا اقتباس

مهاجری: اگر راست بگویم آقای پزشکیان ناراحت می‌شود

پای خیاطان و طراحان لباس با «نوآ» به شبکه نسیم باز شد!

معرفی نفرات برتر مسابقات قهرمانی شنای آب‌های آزاد بزرگسالان در کیش

کارآمدی کارت کیشوندی در دستور کار سازمان منطقه آزاد کیش

تلویزیون آخر هفته چه فیلم‌هایی پخش می‌کند؟

ترامپ: دوست دارم ایران را موفق ببینم، فقط نباید سلاح هسته‌ای داشته باشند

حضور آمریکایی‌ها در شکنجه‌گاه مخوف صهیونیست‌ها

کمدین‌های «چارپایه» از یوسف تیموری تا علی صادقی

اقدام اینستاگرام برای مقابله با سواستفاده جنسی

اهمیت «مسی پلی» برای کودکان

تظاهرات در یمن در حمایت از غزه و لبنان

حال خوش پرستو گلستانی در سواحل زیبای گیلان

اولین اظهارات عراقچی هنگام ورود به ترکیه

پخش فیلم «تاریکی» همراه با زیرنویس ویژه ناشنوایان از شبکه سلامت

فرآیند ثبت‌نام وام 30 میلیون تومانی بازنشستگان غیرحضوری است

نادر سلیمانی با پوشیدن این لباس در 50سالگی به آرزویش رسید

تیزر سریال خانوادگی تب و تاب

قالیباف: رژیم صهیونیستی تنها زبان زور را می‌فهمد

خطیب‌زاده: خویشتن‌داری در برابر اسرائیل دیگر کارساز نیست

حزب‌الله لبنان با شلیک 15 موشک خلیج حیفا را بمباران کرد

شرایط فیلمسازان مستند خوب نیست

واکنش نماینده تهران به اقدامات ضد ایرانی شبکه اجتماعی ایکس

طلای جهانی مرز 2700 دلار را هم شکست

31 زخمی در حمله پهپادی حزب‌الله به محل تجمع نظامیان صهیونیست

تصاویر دلخراش؛ تصویر جدید از شهید السنوار پس از شهادت

گفتگوی تلفنی بایدن و نتانیاهو درباره ترور رهبر سیاسی حماس

«برکینگ بد» بهترین سریال هزاره سوم شد

زندگی ساده برنده نوبل

حملات رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

بسته تسلیحاتی جدید آلمان برای اوکراین

بازار گمانه‌زنی‌ها برای معاون هنری وزیر ارشاد همچنان ادامه دارد

واکنش نمایندگی ایران در سازمان ملل به خبر ترور السنوار

روایتی از خوشحالی فراریان مالیاتی از یک تکذیبیه

دستگیری یک آقا، آینده جنیفر لوپز را به خطر انداخت!

ماجرای تغییر بازیگر نقش عمربن سعد در «مختارنامه» چه بود؟

عکس نوزادی لیلا حاتمی

جیسون استاتام درگیر توطئه بین‌المللی

نامه ایران به سازمان ملل درباره اتهامات تل‌آویو علیه تهران

چرا تلویزیون اسرائیلی آیت‌الله سیستانی را تهدید کرد؟

به جای هَمِستِر از ایده‌هات پول در بیار / آموزش کسب درآمد از ایده‌های نو

اندیشکده غربی: ایران دشمن شماره یک آمریکا نیست

ویدیویی از لحظات آخر زندگی شهید یحیی السنوار

استاندار خراسان رضوی با خانواده‌های شهید و یک جانباز دوران دفاع مقدس دیدار کرد

459 مسموم و 54 فوت «متانول» از 8 تا 24 مهر

واکاوی یک ادعا درباره بی‌بی؛ آیا نتانیاهو ایرانی‌الاصل است؟!

تهدید پزشکیان به برکناری و محاکمه

روایت منابع آمریکایی از سختی جنگ برای اسرائیل در جنوب لبنان

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی